2013. augusztus 23., péntek

Kellemes emlékek.....

Kollégánk a Bv.Hírlevél 2009. decemberi lapszámában meghírdetett nyereményjáték fődíjasa lett. S, a nyeremény átvétele sem volt számára izgalom mentes.
 
 
Kisorsoltuk a nyerteseket
Legutóbbi, decemberi lapszámunkban újévi nyereményjátékot hirdettünk a Bv. Hírlevél olvasóinak.Az újév beköszöntött, a megfejtések is beérkeztek, nem volt hát akadálya a szerencsés nyertesek kisorsolásának. A sorsolásra január 26-án, Csóti András bv. vezérőrnagy szobájában került sor – szerkesztőségünk őt kérte fel, hogy felügyelje és hitelesítse a sorsolás szabályosságát. A sorsolást együtt tartottuk meg a Börtönújságban szintén meghirdetett karácsonyi nyereményjáték sorsolásával, így a szerencse összesen hat olvasónak kedvezett. A Hírlevél nyereményjátékára 324 megfejtés érkezett, melyből 252 volt helyes. Kisebb izgalmat keltettünk február elején a székesfehérvári intézetben, ahova szerkesztőségünk Csóti Andrással megérkezett. Az izgalmakat fokozandó, Cséri Zoltán, az intézet parancsnoka szobájába rendelt jó néhány szolgálatban lévő munkatársat, akik között ott volt a fődíj nyertese is. A tanácstalan kíváncsiságot vezérőrnagy úr oldotta fel, amikor néhány, még mindig talányos mondat után felfedte jövetelünk okát, és gratulált Horváth Róbert főtörzsőrmesternek, a fődíj, az igali hétvége nyertesének.
 
 
A fődíj nyertese:
 
 
 
 
Horváth Róbert bv. főtörzsőrmestertől először is azt kérdeztük,sikerült-e meglepetést szereznünk, mire állította, hogy jól konspiráltunk, valóban nem tudott nyereményéről. A megfejtésről kérdezve megtudtuk, hogy bár ő lett a szerencsés nyertes, munkatársaival közösen, igazi csapatmunkában töltötték ki a szelvényeket. Nem kis örömünkre arról is beszélt, hogy kollégáival együtt a Bv. Hírlevelet és a Börtönújságot is olvassa, ő személy szerint sok érdekes témát talál mindkét újságban. A szerencsés fődíjas két éve dolgozik a székesfehérvári intézet biztonsági osztályán. Ezt megelőzően volt katona, majd vállalkozó, de elmondása szerint visszahúzta a szíve, hiányzott a szolgálat és a csapatmunka. Mióta újra egyenruhát húzott, sokkal jobban érzi magát. Nagy kihívásnak tartja ezt a munkát, ezért is szeret itt dolgozni. Abba is beavatott minket, hogy az igali hétvégét feleségével együtt fogja eltölteni, akivel már húszéves házasok. Igyekeznek mindig időt szánni a pihenésre, az együttlétre, annál is inkább, mert úgy érzi, mind a szolgálata, mind a másodállásban, kereset kiegészítésként vállalt parkettázás is megterheli szervezetét, különösen a lábait. Elmondta azt is, nem kizárt, hogy dinasztiaalapító válik majd belőle, ugyanis 16 és 18 éves fiai is azt forgatják a fejükben, hogy fegyveres szervezetnél vállalnak szolgálatot.

Forrás: Bv.Hírlevél 2010/1 szám

 

2013. augusztus 11., vasárnap

A magyar módi.....

Szökés: lóvá tette egy magyar rab a drezdai börtönt
 
 
Egy szabaduló rabtársának kiadva magát "kisétált" a drezdai börtönből egy magyar rab - közölte csütörtökön a büntetés-végrehajtási intézet.
Ulrich Schwarzer igazgató az MTI-nek elmondta: a szökés tényét szerdán állapították meg, nagyjából fél órával azután, hogy a 32 éves magyar állampolgárságú férfi egy rá nagyon hasonlító, és éppen szerdán szabaduló rabtársának kiadva magát távozott a börtönből.
A férfi rábírta társát, hogy cseréljenek helyet a zárkában, és a haját a társa frizurájához igazította, hogy ne tűnjön fel a csalás.
A büntetés-végrehajtási intézet igazgatója elmondta: a magyar férfi csupán néhány hetet töltött a drezdai börtönben. Szabálysértés miatt kiszabott pénzbírságot váltott szabadságvesztésre, amely július elején telt volna le. Akkor azonban mégsem szabadulhatott volna, mert rögtön előzetes letartóztatásba helyezték volna, mivel az ügyészség emberkereskedelem gyanúja miatt eljárást indított ellene. Az ügyészség szerint a férfi egy 15 éves, kelet-európai lányt prostitúcióra kényszerített.
A szökés tényének megállapítása után a börtön vezetősége értesítette a rendőrséget és az ügyészséget - közölte Ulrich Scwarzer. Hozzátette: személyes véleménye szerint a férfi már elhagyta Németországot.
 
 
Forrás: propeller.hu

2013. augusztus 3., szombat

A 21.század üt rést a pajzsunkon.....

A pénteki Hackers On Planet Earth néven futott, New Yorkban megtartott konferencián egy német hacker hívta fel a figyelmet a karperecek egy biztonsági réséről.



Meglehetősen rendhagyó témát feszegetett egy németországi hacker az múlt héten megtartott Hackers on Planet Earth (HOPE) nevű rendezvényen. Az előadó nem egy virtuális, hanem egy való világbeli biztonsági kockázatra hívta fel a közönség figyelmét. A biztonsági rés a rendőrség és egyéb rendvédelmi szervek által használt, klasszikus bilincseket érinti: ezeket az eszközöket a mai napig hagyományos zárakkal és kulcsokkal látják el, amik a 3D-s nyomtatási technológiának köszönhetően könnyen és költséghatékonyan reprodukálhatóak.
Hogy bizonyítsa állítását, a csak „Ray”-ként ismert biztonsági konzulens két gyártó – a német illetőségű Bonowi, valamint az angol székhelyű Chubb – termékén mutatta be, hogy mennyire könnyen is nyithatóak a műanyag kulcsokkal ezek a karperecek. Az alapvető probléma, hogy ezekhez a sorozatgyártással készülő bilincsekhez egy adott rendőrség minden tagjának van egy kulcsa (ergo, az egyik rendész bilincsre verhet egy gyanúsítottat, míg egy másik akár szabadon is engedheti őt), aminek tükrében egy minta megszerzése egy replika megalkotásához egyáltalán nem számít lehetetlen kihívásnak. Ray beszédében rávilágít arra, hogy minden gyártó bilincséhez ugyanaz a specifikus kulcs tartozik – amíg ezen nem változtatnak (mondjuk úgy, hogy egy adott bilincshez csak korlátozott számú, egyedi kulcs tartozik), addig a probléma továbbra is a levegőben fog lógni. Az említett két cég karperecei annyival különlegesebbek egy rendőrségi kiegészítőket árusító boltban található alternatívától, hogy a termékeiket csak és kizárólag tőlük lehet megrendelni, továbbá a hozzájuk tartozó kulcsokat rögtön az ügyfél kezébe adják.
 
 
 
 
Ray beszámolójában elmondta, hogy a bemutatóhoz a Chubb-márkás kulcsot az eBayről szerezte be (állítása szerint időszakonként megjelenik egy-egy darab), a Bonowi kulcsot pedig egy megnevezni nem kívánt forrásból kapta meg. A bevásárlás után pontosan megmérte a két zárnyitót, majd a kapott adatok alapján egy-egy CAD-modellt készített róluk, ami alapján aztán egy Repman 3D-nyomtató és egy lézervágó segítségével elkészítette a tárgyakat. A kulcsok ABS-műanyagból készültek; a beszámoló szerint az alkotó plexiüvegből is elkészítette a kulcsokat, ám azok a bilincsek biztonsági mechanikája miatt túl gyengének bizonyultak a zárfeltöréshez. Apropó zárfeltörés: az előadás után egy tolvajkulcsárustól bárki megvásárolhatta a bemutatott darabokat és azok másolatait, mindössze négy dollárért.
Az előadást tartó szakember ígéretet tett arra, hogy az által készített CAD-fájlok még a héten, a kifejezetten zárfeltöréssel foglalkozó konferencia (LockCon) előtt felkerülnek a 3D-s nyomtatási rajzokkal foglalkozó Thingiverse oldalára.
 
 
 
 
Ray – aki amellett, hogy biztonsági tanácsadó, a német rendőrségnél is dolgozik – kifejtette, hogy azzal, hogy felfedi a bilincsek biztonsági hibáit, nem az a célja, hogy degradálja azok megbízhatóságát. A másoláshoz felhasznált eszközök már rég a bűnözök tulajdonában vannak: „Ha valaki meg akar szökni a börtönből vagy a bíróság elől, azt a mi segítségünk nélkül is megteheti. Mi csak figyelmeztetjük mindenkit, mind a rendőröket, mind a hackereket” – nyilatkozta. A továbbiakban kijelenti, hogy ugyan a rendőrtiszteket úgy képezték ki, hogy folyamatosan figyeljék a megbilincseltet, ha úgy gondolják, hogy stabilan rögzítve van a fogoly, beleeshetnek abba a hibába, hogy erről megfeledkeznek. Egy másik veszélyforrás még, hogy a műanyag minden gond nélkül átvihető a reptereken található fémdetektorokon.
 
 
 
 
A HOPE-on tartott demonstrációja nem az első volt Raynek: 2009-ben egy hasonló témájú holland konferenciára szintén legyártott egy műanyag replikát a rendőrség által használt bilincsek kulcsából, ám az ottani hatóságot nem igazán érdekelte a biztonsági rés ténye. Beszédének zárásaként elmondta, hogy hisz abban, hogy munkájával rávilágít egy igazán súlyos problémára, nem pedig egy újabbat generál vele: „Akik egy nagyobb ügyért küzdenek, azoknak nem számít az ár. A bűnözőket sem érdekli, hogy egy kulcsot egy dollárért vagy százért tudnak lemásolni, ha ezzel elérhetik céljukat. A zárak biztonságát már rég feltörték, amit én csináltam pusztán annyi, hogy könnyebbé tettem ezt a folyamatot.”
 
 
Forrás: itcafe.hu